Vi löser problem.
Vi levererar lösningar.

Carmi
- En modern verkstad med traditioner
Påbyggnad av bärgningsbilar, byggsmide, svetsningsarbeten och tillverkning.

ALLT INOM MODERN VERKSTADSTEKNIK

Carmi, företaget från med verkstadsanor från 1950-talet

Företaget Carmi verkstad AB startades i början på 50-talet av Carl Axel Mild. Man tillverkade grävskopor, biltransportsläp och all form av smide. I mitten på 50-talet började ingenjör Olof Ekengård konstruera en förbättrad modell av bärgningsaggregat med en lyftbom som lyfte bilarna undertill i ramen eller hjulen. Till sin hjälp anlitade han Carmi verkstad på Kilowattvägen i Haninge.

Den första prototypen byggdes under en pressenning på verkstadens gårdsplan. Det karakteristiska för konstruktionen var en hyraulisk lyftbom på vilken olika typer av vinschar kunde monteras samt heltäckande karosserisidor som hade skåp för utrustning. Detta system kom att kallas för "underlyftsystemet" och har bildat skola för bärgningsfordon över hela världen.

Olof Ekengård använde den första prototypen i sitt bärgningsföretag EKÅ bilbärgning. Han lät tillverka flera bilar åt sig själv och andra bärgningsföretag som såg att bärgningsuppdragen gick snabbare och lättare. Det blev början till EKÅ bärgningsbilar AB. Bilarna byggdes på Carmi och i början tillverkades både småbilar och tunga fordon men allteftersom EKÅ växte så lade man över tillverkningen av småbilar och flakbilar till underleverantörer.

Carmi fick ta hand om utveckling och montering av tungbilar och dess utrustning. Under åren byggdes totalt över 1500 enheter till ca 37 länder, bla till USA, Indien, Malaysia, England, Thailand och Kenya. EKÅ AB hade även ett dotterbolag i USA som hette EKA Wrecker Ltd. Totalt har Carmi hittills tillverkat över 450 enheter, alltifrån kompletta påbyggnadskit till färdiga bilar i olika storlekar och som har varit föregångare till det som finns idag runt om i världen. Carmi har även under åren byggt bilar åt Saferec, EKA Wrecker Ltd, Hägglunds-Moelv, Sweden Wrecker och Peli.

Carmi köptes av bröderna Heikki och Hannu Jussila 1980. 1990 byggdes en ny verkstadslokal där vi verkar även idag. Vi utvecklar och tillverkar småbärgare, alltifrån Toyota Landcruiser till flakbilar på de flesta förekommande chassin. Vår målsättning är att bygga driftsäkra och robusta bärgningsfordon som konstruktionsmässigt ligger i täten och där bilarna byggs i samråd med kund både tekniskt och designmässigt. Kunden ska få ut det mesta möjliga av sin investering.

Jobben vi gör

Vi som ser till att jobben blir gjorda

Carmi mobil logo
AB Carmi Verkstad
Anläggarvägen 28
136 44 Handen

08 - 777 05 14

Telefax, +468 777 09 04
E-post, postmaster@carmi.se